Кайман джудже на Шнайдер

Изберете Името За Домашния Любимец







  Шнайдер's Dwarf Caiman

The Кайман джудже на Шнайдер има диапазон на разпространение, включващ: Боливия , Бразилия , Колумбия , Еквадор , Френска Гвиана , Гвиана , Перу , Суринам и Венецуела . Голяма част от обхвата му се припокрива с Кайман джудже Кювиер (Paleosuchus palpebrosus), обаче, той не е толкова обширен на юг (вероятно поради намалена студоустойчивост в сравнение с каймана джудже на Кювиер).

Кайманът Schneiders Dwarf Caiman предпочита сладководни реки, особено плитки горски потоци. Възрастните често прекарват голяма част от времето си в дупки, далеч от водата, пътувайки по сушата между дупките и водата, за да търсят храна.

Кайманът джудже на Шнайдер се среща в местообитания, подобни на каймана джудже на Кювие във Венецуела и Боливия. Съобщава се на надморска височина до 1300 метра във Венецуела. Формата на муцуната им може да показва повишено предпочитание към по-бързо течаща вода.

Въпреки че понякога се виждат през деня, Кайманът джудже на Шнайдер е по-активен през нощта, като е регистрирана голяма сухоземна активност. Регистрирано е широко използване на дупки при възрастните, където те прекарват голяма част от деня, излизайки само през нощта, за да патрулират териториите си (покрай водните пътища) и да се хранят.

  Шнайдерът's Dwarf Caiman

Характеристики на каймана джудже на Шнайдер

И двата вида от рода „Paleosuchus“ са малки в сравнение с други крокодили, но Кайманът джудже на Schneiders не е толкова малък, колкото Кайманът джудже на Cuviers. Мъжките обикновено достигат от 1,7 до 2,3 метра (максимумът регистриран е 2,6 метра).

Осификацията (костена, твърда покривка) е по-обширна по тялото и те имат къса, по-малко гъвкава опашка. Те имат значителна странична проекция на двойния ред от остри щитове (костна външна пластина или люспа) на опашката, която е по-дорзо-вентрално сплескана, отколкото при други видове крокодили. Ирисът им обикновено е кафяв, но се съобщава, че придобива зеленикав оттенък.

Кайманът джудже на Schneiders няма инфраорбитален костен ръб (който служи за укрепване на черепа), открит при обикновения кайман. Кайманът джудже Schneiders ходи с отличителна поза с вдигната глава.

Диетата на джуджетата Кайман на Шнайдер

Диетата се променя с възрастта, както при много видове крокодили. Доказано е, че диетата на кайманите в дивата природа зависи от предпочитанията им за местообитание. Младите са склонни да ядат по-голяма част от сухоземни безгръбначни, отколкото други видове каймани, а възрастните включват много по-голяма част от сухоземни гръбначни в диетата си като змии и бозайници (напр. големи гризачи като капибара), заедно с няколко риби ( които са по-чести в диетата на младите).

Диетата зависи от наличието на плячка. Съобщава се, че кайманът джудже Schneiders търси храна от дупки през нощта, често близо до вода, но също и в заобикалящата го гора в рамките на териториите – която може да варира на няколко километра.

  Кайман джудже на Schneiders

Репродукция на Каймана джудже на Шнайдер

Кайманът джудже на Шнайдер е сравнително самотен извън размножителния период, с обширни територии. Женските започват да изграждат могилни гнезда преди началото на годишните дъждове. Повечето са с дължина най-малко 1,3 метра, когато започнат да се размножават, мъжките най-малко 1,4 метра (обикновено на възраст между 10 и 20 години).

Гнездата често се намират в непосредствена близост до термитници. Смята се, че причините за това са свързани с поддържането на висока температура на инкубация, като се използва вентилирана топлина от термитника. Броят на снесените яйца е от порядъка на 10 до 20. Инкубационният период е много дълъг за крокодила и продължава до 115 дни.

Излюпилите се появяват, когато нивото на водата се покачва от дъждовете. Младите екземпляри се разпръскват в широк диапазон след излюпването, като възрастните поддържат постоянни територии на големи площи. Докато смъртността при младите е сравнително висока, смъртността при възрастни е много ниска. Хищниците могат да включват големи хищници като ягуари.

Статус на опазване на каймана джудже на Шнайдер

Червен списък на IUCN : LRlc (нисък риск – най-малко безпокойство).
Очаквана дива популация: над 1 000 000.

Ловът за препитание е бил с достатъчно нисък интензитет, за да се избегне увреждането на популациите. Основните настоящи и бъдещи заплахи включват постоянно присъстващия призрак на унищожаване на местообитания и замърсяване, свързани с дейностите по добив на злато.

Стимулите за търговска експлоатация са ниски, като събирането в Гвиана е разрешено за търговия с домашни любимци и туристическа търговия. Управленските дейности се основават на принципно ориентиран към опазването подход. Следователно бъдещите проучвания трябва да хвърлят повече светлина върху биологията и поведението на този вид и взаимовръзките между двата члена на рода Paleosuchus.

Дългосрочните ефекти от замърсяването на околната среда от добива на злато също трябва да бъдат изследвани за този и други южноамерикански крокодили.